Landelijke dataset brandkraanlocaties beschikbaar via Geo4OOV

Locaties van brandkranen werden tot voor kort door de diverse drinkwaterbedrijven geleverd aan de veiligheidsregio’s. Afgelopen jaren zijn er diverse gesprekken geweest tussen het IFV en de Vewin (koepelorganisatie van de waterbedrijven) om tot afspraken te komen over structurele levering van deze data aan het IFV conform een standaardformaat. Dit heeft geleid tot een concept Dienst Niveau Overeenkomst (DNO) die in november 2017 door beide koepelorganisaties, te weten Vewin en de Raad van Brandweer Commandanten(RBC) is goedgekeurd. Deze concept DNO dient door de negen waterbedrijven die brandkranen hebben en het IFV getekend te worden.

Vooruitlopend op de ondertekeningen zijn er bij het IFV proefleveringen ontvangen van de drinkwaterbedrijven om te kijken of er conform de afgesproken standaard kan worden geleverd. Het IFV heeft aan de hand van deze bestanden een landelijk bestand samengesteld.

Inmiddels zijn we zover dat er een landelijk bestand is die via Geo4OOV beschikbaar is. Er is voor gekozen om de brandkranen te kleuren op basis van de status van de brandkraan. Bijvoorbeeld blauw betekent dat de brandkraan in gebruik is en lichtblauw dat een brandkraan nog niet in gebruik is.

Van de negen drinkwaterbedrijven die brandkranen hebben, zijn er nu met 5 drinkwaterbedrijven DNO’s getekend en zit de zesde er snel aan te komen. In de styling van het landelijk brandkraanbestand is ook terug te zien of de DNO met desbetreffend drinkwaterbedrijf reeds getekend is. Als de brandkranen licht transparant zijn, dan betreft het nog een proeflevering en is de structurele levering nog niet geregeld via de DNO.