Kaders programma Geo

Het programma Geo is een prioritair onderdeel van het programma Informatievoorziening Veiligheidsregio’s 2015 – 2020. Via het programma Geo werken 25 veiligheidsregio’s aan een basisvoorziening Geo voor het leveren van geografische data.

Het programma Informatievoorziening kent naast het programma Geo nog vijf andere prioriteiten: Landelijke ICT-voorziening, Landelijke kernregistraties, Gemeenschappelijke applicaties, Business Intelligence en Informatieveiligheid. Het programma Informatievoorziening wordt in juni 2015 aangeboden aan het Veiligheidsberaad.

Geografische informatie is informatie die gekoppeld kan worden aan een locatie en kan daarom worden weergegeven op een kaart of worden gebruikt in het bijvoorbeeld het Landelijk Crisismanagement Systeem (LCMS), een meldkamersysteem of systemen voor risicobeheersing. Alle veiligheidsregio’s werken met geografische informatie en investeren ieder voor zich tijd en geld in het vinden en ontsluiten van deze informatie

De landelijke basisvoorziening Geo ontsluit voor de werkprocessen van de veiligheidsregio’s basisregistraties en landelijke of regionale gegevensbronnen. De voorziening maakt het uitwisselen van geografische informatie binnen en tussen regio’s en tussen regio’s en ketenpartners mogelijk, zowel op lokaal, regionaal, nationaal als internationaal niveau (artikel 22 Wet Veiligheidsregio’s). Een basisvoorziening Geo kan veiligheidsregio’s en partners ontzorgen bij het op orde krijgen van betrouwbare en actuele geo-informatie. Afspraken met landelijke bronhouders over levering en kwaliteit worden één keer gemaakt. Dit scheelt veel regionale inspanningen en onnodige kosten
voor het verwerven van benodigde geo-informatie.

Het portefeuillehoudersoverleg informatievoorziening (POI) heeft met input van de netwerken Informatiemanagement en ICT en de vakgroep Geo op 28 januari de kaders voor verdere uitwerking van de landelijke basisvoorziening Geo vastgesteld. Op 11 februari heeft de Bestuurlijke Adviescommissie Informatievoorziening (BAC-IV) hiermee ingestemd. De basisvoorziening moet voorzien in een “single point of contact” voor veiligheidsregio’s, ketenpartners en bronhouders. Daarnaast gaan de kaders over werkprocessen, data, ICT infrastructuur, functionaliteit en organisatorische zaken. In een aantal schrijfsessies die in de komende twee maanden zullen plaatsvinden, zal het programmaplan Geo verder vorm krijgen.