Belangrijkste ontwikkelingen Programma Geo

Nu de randvoorwaarden voor het Programma Geo zijn ingevuld, komen allerlei activiteiten op gang.

Uitgangspunt is dat de veiligheidsregio’s zo snel mogelijk met geodata aan de slag kunnen. Veel veiligheidsregio’s hebben ambities voor geografisch georiënteerd werken maar weten nog niet zo goed hoe hier richting aan te geven. Vanuit het programma Geo kan helder advies en effectieve ondersteuning worden verwacht. Enkele ontwikkelingen op dit moment:

  • Het programma Geo heeft in samenwerking met het nieuwe Programma Kernregistraties een begin gemaakt met de landelijke OOV Kernregistratie Objecten (KRO). Het Programma Geo zorgt ervoor dat de brondata voor deze kernregistraties op een begrijpelijke manier verzameld, gecombineerd, verrijkt en ontsloten wordt. De eerste versie van de KRO is “skateboard” gedoopt.
  • Steeds meer ketenpartners (inclusief leveranciers) melden zich voor toegang tot de Geo4OOV catalogus. Op 30 juni wordt het concept voor ketenpartnerbeleid besproken in de Vakgroep Geo.
  • Voor de veiligheidsregio’s komen steeds meer kaartlagen ook als WFS beschikbaar in plaats van alleen als WMS. Met WFS krijgen de veiligheidsregio’s de feitelijke data binnen, waardoor ze er beter mee kunnen analyseren.
  • De link met landelijk functioneel beheer Netcentrisch Werken en LCMS wordt verstevigd.
  • Het thema overstromingen staat hoog op de bestuurlijke agenda. Geo4OOV stelt LIWO waterdata services ter beschikking in een testomgeving voor de onderzoeksvraag: “ hoe kan dergelijke waterdata helpen in het beter samenwerken bij een daadwerkelijke overstroming?”